Cato Van Rijckeghem

©Cato Van Rijckeghem ©Cato Van Rijckeghem

(BE, °1996)

> Our Life is Full of Sunshine

Cato Van Rijckeghem (BE, °1996) voltooide haar master fotografie aan het KASK in 2019.

Van Rijckeghem hanteert een persoonlijk narratief bij het maken van haar documentaire werk. Ze heeft een jongere zus die als baby uit China werd geadopteerd, als gevolg van de eenkindpolitiek die daar tussen 1979 en 2015 gehanteerd werd. Door de bevolkingsexplosie na de Tweede Wereldoorlog wilde de Chinese overheid de overbevolking afremmen. Deze strikte maatregelen bleken nadien onverwachte sociale gevolgen te hebben. Door de cultuurspecifieke voorkeur voor een zoon waren dochters bij de geboorte minder gewenst.

‘Our Life is Full of Sunshine’ gaat over een generatie jonge Chinese vrouwen, geboren tijdens de periode van de eenkindpolitiek. De focus ligt op hun gedeelde verhaal, hun dagelijkse realiteit en collectieve eenzaamheid.

Van Rijckeghem verzamelt brieven, gesproken getuigenissen en propagandamateriaal over de eenkindpolitiek. Die brengt ze met de fotobeelden samen als een inwisselbaar geheel. Zo benadrukt de fotograaf het collectieve karakter van het werk, zonder afbreuk te doen aan het individu. Het is een maatschappelijk onderzoek dat de kijker doet ervaren hoe bepalend politieke beslissingen kunnen zijn voor een volledige generatie. De titel van de reeks verwijst naar een propagandalied uit de jaren 1980. 

 

Terug naar overzicht

Zes weken lang laten fotografen een interactief spoor van beelden na op verrassende binnen- en buitenlocaties die foto’s met elkaar verbinden
Ontdek onze route