Lennert Deprettere

©Lennert Deprettere ©Lennert Deprettere

(BE, °1973)

> Selfie Machine

Lennert Deprettere (BE, °1973) besloot na jarenlang als commercieel fotograaf te hebben gewerkt autonoom aan de slag te gaan als kunstenaar. Hij combineert dit met zijn job als lector en opleidingshoofd fotografie aan LUCA School of Arts in Brussel.

‘The Hypermediated Selfie Construction II’ is onderdeel van het langlopende project ‘The Selfie Project’. Experimentele installaties onderzoeken de risico’s van technologische ontwikkelingen en de wijze waarop we ons ertoe aangetrokken voelen. Hoeveel van onze privacy zijn we bereid op te geven om ons als regisseur van ons eigen gemediatiseerde leven te kunnen gedragen in een vorm van ‘scripted reality’?

Voor ‘Track & Trace’ heeft Deprettere een nieuwe interactieve en activerende ‘selfie machine’ gemaakt. Deze installatie is even rekbaar als het fotografische medium. Bij het binnengaan van de ruimte traceert een camera met gezichtsherkenning het gezicht van de toeschouwer, dat in het groot zichtbaar is op een projectiescherm. De ‘selfie machine’ geeft de bezoeker de mogelijkheid met een joystick het geprojecteerde gezicht te vervormen. Op een mechanische manier maakt Deprettere ons bewust van de selfiecultuur en het geconstrueerde daarvan.  

Terug naar overzicht

Zes weken lang laten fotografen een interactief spoor van beelden na op verrassende binnen- en buitenlocaties die foto’s met elkaar verbinden
Ontdek onze route