Rebecca Fertinel

©Rebecca Fertinel ©Rebecca Fertinel

(RO, °1991)

> Ubuntu, I Am Because We Are

Rebecca Fertinel (RO, °1991) werkt in Amsterdam voor de Volkskrant. Met haar dummy van Ubuntu won ze in 2018 de Unseen Dummy Award. In 2019 behaalde ze een Sony World Press Award.  

‘I Am Because We Are’. Dat is de vrije vertaling van ‘Ubuntu’, een levenshouding waarbij de verbinding tussen jezelf en je medemens centraal staat. In augustus 2015 wordt fotograaf Rebecca Fertinel uitgenodigd op een Congolese bruiloft in België. Daar maakt ze kennis met de warme Congolese gemeenschap en het concept ‘Ubuntu’. Gefascineerd hierdoor besluit ze in haar karakteristieke zwart-witstijl de belangrijke familiegebeurtenissen te fotograferen. Ze legt deze momenten vast in snapshots, als rake observaties van intieme momenten.

Fertinels interesse ligt bij de verhouding tussen het individu en de groepsidentiteit. In deze fotografische documentaire onderzoekt ze het verlangen om in een veranderende omgeving een groepsidentiteit en ‘Ubuntu’ in stand te houden. Iedereen heeft in een gelijkaardige situatie weleens ervaren hoe je enerzijds wil bijdragen aan de tradities, maar anderzijds ook je voeling verliest met oude gewoontes en tradities, omdat je in een andere tijd en omgeving bent opgegroeid.

Fertinels personages lijken zich te bewegen in de jaren 1950 of 1970. Zo ver bevinden wij ons van dit gevoel van samenhorigheid af. 

Terug naar overzicht

Zes weken lang laten fotografen een interactief spoor van beelden na op verrassende binnen- en buitenlocaties die foto’s met elkaar verbinden
Ontdek onze route