Expo Documentaire fotografie | Paardenstallen

Expo Documentaire fotografie | Paardenstallen
2 Korte Kapucijnenstraat z/n, Kortrijk

di-zo 10u-17u (ma gesloten)

Track & Trace lanceerde in 2020 een open call voor Belgische documentaire fotografen. Documentairemakers volgen hun onderwerp van nabij. Hoe benaderen hedendaagse fotografen hun onderwerp en hoe bieden ze een oorspronkelijke visie op een actueel maatschappelijk onderwerp? De fotocamera is alomtegenwoordig en gebruiksvriendelijk voor de grote massa. Kan een fotograaf nog iets oorspronkelijks toevoegen aan die beeldenstroom? Of biedt een fotodocumentaire net een tegengewicht aan dit vluchtige medium?

Documentaire fotografie werd vroeger vaak omschreven als een fotografisch genre. Vandaag wordt het documentaire eerder benoemd als een attitude, die dwars door fotografische genres heen snijdt. De rol en positie van de documentaire fotograaf veranderen voortdurend, pendelend tussen journalistiek onderzoek en kunstwerk.

Er werden vijf fotografen geselecteerd die op de snijlijn van dit evenwicht werken. De jury bekroonde ‘Bosfights/Live Free’ van Sebastian Steveniers met de Roots-prijs, geschonken door Roots Advocaten, Pierre Vanneste kreeg de prijs van de stad Kortrijk met ‘Dremmwel’ en Cato Van Rijckeghem de printprijs voor ‘Our life is full of sunshine’. Daarnaast werden ‘Ubuntu’ van Rebecca Fertinel en ‘New Demographics’ van Gert Jochems genomineerd.

Deze tentoonstellingssite was oorspronkelijk een onderdeel van Brouwerij Tack, actief van 1760 tot 1962.  De Paardenstallen herbergen tentoonstellingen van hedendaagse beeldende kunst, georganiseerd door de stad en Be-part, platform voor actuele kunst.

Terug naar overzicht

Zes weken lang laten fotografen een interactief spoor van beelden na op verrassende binnen- en buitenlocaties die foto’s met elkaar verbinden
Ontdek onze route